Roscove vs cacao

Paralelă între pudra de roşcove (carob – K) şi cacao (C)

Roșcova (Ceratonia siliqua)
• Face parte din familia leguminoase, alături de membri notorii ai acestei clase (soia, fasole, linte, lupin, mazăre, bob). Copacul producător de păstăi poate ajunge și la 12-15 m înălțime
• Crește spontan sau cultivată în țările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia și Argentina, dar și-n Republica Moldova, Croația și China
• Este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind folosită drept aliment de bază și complet, de către cea mai săracă pătură socială, din cauza prețului său de cost extrem de scăzut. Câtă dragoste a arătat și prin acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii pe parcursul istoriei, punându-le la dispoziție un aliment deosebit de sănătos !
• Tradiția creștină o mai numește ”pâinea Sfântului Ioan Botezătorul”, dându-i astfel un loc de cinste printre alimente, dar fără nici o mențiune Biblică în acest sens
• Este menționată însă în Biblie (Luca 15,16) în ”Pilda fiului risipitor” sau ”Pilda tatălui iubitor” (după alte traduceri)
• În mod nejustificat, datorită unor reclame media extrem de agresive la cacao și mai ales la ciocolată a ajuns să fie efectiv uitată de către omul modern, spre dezastrul sănătății sale
• E 410 sau ”guma caruba” este pudra de roșcove, un agent de îngroșare găsit în înghețate și produse de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic
• Semințele din păstăile de roșcove au întotdeauna aceeași greutate (0,18 g), fiind denumite ”karat”, după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor (0,2 g). Nu sunt indicate însă consumului
• Sinonime : pudră de roșcove, ceratonia, carob

Cacaoa (Theobroma cacao)
• Arborele de cacao aparține familiei Malvacee, crește la o înălțime de 4-5 m, fiind răspândit mai ales în țările Americii Latine. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria, fiind cei mai mari producători mondiali de cacao
• Aztecii au folosit boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datată 1.100 î.e.n.
• Datorită unor reclame extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind cel al copiilor, iar perioada vizată fiind cea a Sărbătorilor / aniversărilor de orice fel
• Datorită faptului că cea mai mare parte din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare semn de egalitate cacao = ciocolată
• Ciocolata este un aliment derivat din semințele Arborelui de cacao, răspândit și intens consumat în întreaga lume. E un preparat pe bază de un de cacao (partea grasă a semințelor de cacao), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr, cât și alte ingrediente facultative : lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau / și din soia, cât și alte arome mai mult sau mai puțin sănătoase
• ”Ciocolata albă” este un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține 98% din producția de cacao este transformată în ciocolată

1.K. Poate fi obţinută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor ;
C. NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai conţine în anumite limite peri, elitre şi fecale de animale ;

2.K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal%, Na 35 mg%, K 827 mg%, Fe 3-13 mg%, Mg 54 mg% ;
C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu predominenţa acidului palmitic (saturat), Fibre (8-10%), 355 kcal%, Mg (100-520 mg%), Poate conţine Pb, Ni şi Sn (câteva mg%) ;

3.K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care NU stimuleză aciditatea gastrică ;
C. În stare pură induce ACIDITATE în corp + stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conţinute (dar mai ales prin cafeină), cât şi prin Histamina conţinută şi/sau indusă. Conţine şi acizi organici în stare liberă ;

4.K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unităţi ORAC / 100 g produs), cu >10-15% peste cel al pudrei de cacao şi care nu-i scade prin prelucrare ;
C. Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuşi foarte înalt (80.933 unităţi ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire şi fermentare ;

5.K. NU trebuie să-i adaugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag şi plăcut. NU conţine gluten şi nici lactoză ! ;
C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust nativ amar intens ;

6.K. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;
C. 20 (mic) ;

7.K. NU conţine purine ;
C. Conţine purine ;

8.K. Nu conţine acid oxalic, ci doar cantităţi mici de AG omega 3 şi omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
C. Conţine acid oxalic, dar şi malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic şi valerianic, motiv pentru care i se introduc cantităţi importante de K2CO3 (2-3%) ca şi corector de aciditate ;

9.K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) şi puţin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; NU conţine baze xantice ; este un aliment BAZIC ;
C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din mai multe motive : are puţin Calciu (51 mg%) şi enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul minim necesar pentru absorbţia metalului (Ca / P > 1,7) ; conţine teobromină, cafeină şi teofilină, 3 baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanţe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două) ; este un aliment ACID ;

10.K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranţă de către persoanele care au astm bronşic (chiar conţine o substanţă cu proprietăţi anti-astmatice), boli alergice sau auto-imune, dar şi cancer. Are şi proprietăţi expectorante ;
C. HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conţine cantităţi semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar şi astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi bine să se abţină de la consumul de cacao şi derivate ;

11.K. Conţine pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagiene) ;
C. Conţine baze xantice care determină BRGE ;

12.K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) şi restabileşte un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic şi pectine. Acidul galic mai acţionează şi ca analgezic, anti- alergic, -bacterian, -viral şi AO ;
C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin conţinutul de Histamină şi prin inducţia producerii acesteia datorită impurităţilor conţinute, apar mucozităţi intestinale, mediu propice dezvoltării acestora. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină şi bazele xantice conţinute, putând determina diarei şi afectarea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozităţi nazale, dar şi bronşice, favorizând astmul bronşic, rinitele alergice, dar şi infecţiile acute / cronice de căi respiratorii ;

13.K. NU are efect excitant şi nici iritant. Crește toleranţa gastrică şi pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor şi diareii ;
C. Prezintă un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeina conţinută (0,1-0,5%), dar şi prin teobromină (1-2,4%) şi teofilină ;

14.K. NU dă dependenţă prin gust ;
C. Dă dependenţă prin gustul său ”dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conţinutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) şi prin stimularea producerii de către creier a substanţelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să conducă la o formă particulară de dependenţă, denumită prin analogie cu alcoolismul… ”ciocolismul”. Alte studii arată că ciocolata ar avea o influenţă pozitivă asupra dispoziţiei fiinţei umane, crește dorinţa sexuală, fapt susţinut şi de către… Giacomo Casanova ;

15.K. Scade nivelul colesterolului sangvin şi pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină reprezintă singure alimente de origine vegetală care conţin colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg%) şi complet neglijabilă ;
C. Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată ! Reduce nivelul colesterolului sangvin, crește HDL-C, scade LDL-C ; Amplifică sinteza NO vascular, un puternic vaso-dilatator ; are şi efect anti-trombotic. (Cardiologii elveţieni (oare întâmplător ?) şi americani numesc ciocolata amăruie cu 70 % cacao, drept „aspirina dulce”, ce ar scădea în opinia lor afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor) …însă cacaoa ne-degresată… încărcată cu AG saturaţi, NU poate avea efectele de mai sus ! ;

16.K. Prezintă şi efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conţine ;
C. Conţine tiramină şi triptamină (ca şi produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obţine ciocolata bună şi cremoasă i se adaugă cantităţi importante de ulei omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric şi efectul pro-inflamator. Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar şi prin teobromina conţinută ;

17.K. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai BINE !) SĂNĂTATEA are numai de câştigat ;
C. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai RĂU !) SĂNĂTATEA are numai de pierdut : alterarea imunităţii, carii dentare, dependenţă, obezitate, boli cronice şi degenerative, boli alergice, retenţie hidro-salină etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

On the Cusp of the Wave

life and times . . . . a waverider's perspective

Ronmamita's Blog

Creatively Express Freedom

SweetWillowman

Share Love & Harmony.

Truth11

Truth11.com is an alternative media + news site that is dedicated to the truth, true journalism + the truth movement. The truth will set us free, it will enlighten, inspire, awaken + unite us. Armed with the truth united we stand, for peace, freedom, health + happiness for all.

Jenny Schiltz

Channeling The Masters

Cronica Realului

Cunoastere si Traire

Co-Creating Our Future on Planet Earth

Creating Unity from our human diversity.

roseramblesdotorg

What in the World is on Cynthia's mind? Love, Spirituality, free energy, abundance

D'ale Carnavalului

Jocul Elitei cu Lumea

Beam of Light

Important Spiritual and Scientific Information from Beyond the Pleiades in the Plejaren System.

PropagandaBlog

Citește și dă mai departe! Ori măcar dă mai departe. :)

the real Syrian Free Press

War Press Info ~ maybe not always the latest but surely the most reliable news

Mayan Messages

A Daily Guide to Self-Empowerment

EARTH CHANGE MZ

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Bucatarie Indiana Vegetariana

Delicii culinare ayurvedice

Santa Fe Galactic Command Center

Creating harmonious intergalactic relations in the Golden Age

2012 Indy Info

Here and Now

2012: What's the 'real' truth?

To find out, I hold a finger in the breeze.

Inima Fericita

pentru ca viata trebuie traita la potential maxim

Psihoterapeut si trainer NLP Laura-Maria Cojocaru (Catanoiu)

Blog Psihoterapie-Dezvoltare Personala, Craiova

The 12th Road

AWAKENING TO SACRED CONNECTION AND DIVINE UNION

PERSONOCRATIC SEEDS

The Consciousness that the Supreme Authority Resides Within Each Individual

Ascension Project 2012

Prepare For The Golden Age

Ascension Angels

Dreamworkers In The Golden Age Of Light

Forever Unlimited

Healing Arts

Time Transformers

Temmerian Transmissions

SPIRITUALITATE

Trezire Spirituala

CRYSTALS AND HEALTH INFO. CENTRE

RECREATE YOURSELF INTO A CRYSTAL HUMAN... YOLL FEEL BETTER, ITS CALMING, AND CALMING CREATES PEACE

Kauilapele's Blog

Today's energies from Hawai'i...

Éireport Blog

Éireport Group Energy Reporting

No More Sleeping

"For the road to Truth lies through the thick forests of illusion and across the wide wastelands of deceit."

wanders re-awakening

re-membering who we are

13:20 FREQUENCY SHIFT

Crossing the Bridge of Time - by Stephanie South

Cosmic Love

Outer Space, Inner Spirit

Multidimensional Ocean

Twinflames Matters

The Wanderlust

In Search of the Soul

Our Inner Self

When we overcome our fears we begin to embrace our truth. When we embrace our truth, we are in alignment with the very nature of our inner Self.

vindecator

leacuri pentru suflet si trup

Red Shaman Intergalactic Ascension Mission

2007-2015 Indian in the machine blog.... visit www.indianinthemachine.com for personal website, and www.ournewworldnews.com for latest news.

Archangels and Devas Blog

Spiritual Guidance & Support for a New & Rising Consciousness

Beyond the Horizon

Realizing Our Mind's Eye

Awakening to The Pink Ray of Love

Sharing what resonates with me Love & Light

Silent Winds of Change

advancing spirituality day by day

Konstantinos's Lightwork

Home of my personal work

The silverplatinum flame

Divine channelings, Divine Mother Blessings jewelry and attunements

%d bloggers like this: